Tuotteiden hiilijalanjälki läpinäkyväksi – Varustelekan tavoitteena on vähemmän vastuuton tuotevalikoima

Friday, July 1, 2022

Varusteleka on armeijaylijäämän ja ulkoilun erikoisliike, joka palvelee asiakkaita Helsingin myymälässä ja verkkokaupan kautta ympäri maailman. Varustelekan arvoihin kuuluu “olla hyvien puolella” – yhtiön mukaan tämä tarkoittaa työtä sen eteen, että maailmassa olisi enemmän hyvää.

Varustelekan ilmastotyö on lähtenyt liikkeelle omistajan ja perustajan Valtteri Lindholmin toiveesta ja siitä on muodostunut yritykselle yksi keskeinen strateginen tavoite. Päästölaskentaa yhtiö on alkanut tekemään vuonna 2019 kehittäen sitä koko ajan eteenpäin. Päästöjen selvittäminen on tuonut mukanaan myös positiivisen lumipalloefektin, kun jotkin tavarantoimittajat ovat alkaneet laskea omille tuotteilleen hiilijalanjälkeä.

“Päätimme nyt alkaa tekemään myös tuotekohtaista laskentaa, sillä halusimme kartoittaa ja minimoida tuotantoketjussamme syntyvät päästöt. Käytännössä meidän on tiedettävä yksittäisten tuotteiden hiilijalanjälki, jotta pystymme tekemään muutoksia niiden valmistusprosessissa, vaikuttamaan materiaalivalintoihin ja tarvittaessa myös jättämään tuotteita pois valikoimastamme”, kertoo Varustelekan vastuuttomuuskoordinaattori Minja Orava.

Tietoa päästöistä jaetaan läpinäkyvästi asiakkaille. “Omien tuotemerkkiemme tekstiilituotteiden hiilijalanjälki on nyt nähtävillä verkkokaupassamme. Haluamme olla myös avoimia siitä, miten se on laskettu. Vaikka olemme hyödyntäneet päästölaskennassa kansainvälistä GHG-protokollaa, sekään ei anna vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Esimerkiksi kierrätysmateriaalien hiilijalanjäljen olemme joutuneet laskemaan perinteisen kertoimen mukaan, sillä kierrätetyille raaka-aineille ei löytynyt omia, luotettavia kertoimia”, Orava tarkentaa.

“Kaikki pyöristykset on tehty rajusti ylöspäin”, jatkaa Varustelekan kehityskoordinaattori Olli Rauhala. “Jos raaka–aineen, vaikkapa langan, valmistusmaa ei ole ollut tiedossa, niin olemme hyödyntäneet pahinta mahdollista päästökerrointa, jotta tuotteen hiilijalanjälkeä ei ainakaan olisi laskettu alakanttiin.”

Ilmastoteot käynnistyivät päästökompensaatioilla

Varusteleka on tuotteiden lisäksi myös laskenut oman toimintansa päästöt, jotka se kompensoi Compensaten avulla.

“Päästökompensaatio oli yksi ensimmäisistä asioista, mitä ryhdyimme tekemään. Se on ehkä vähän nurinkurista, sillä päästöjen vähentäminen tulee tärkeysjärjestyksessä aina ensin, mutta ilmastotoimet ovat mielestämme kiireellisiä. Päästöjen hyvittämistä on mahdollista tehdä samalla, kun tehdään päästölaskentaa ja suunnitellaan päästövähennyksiä”, Orava selvittää.

Oravan mukaan Compensate valikoitui Varustelekan kumppaniksi useasta syystä. Valintaan vaikuttivat muun muassa Compensaten toimintamalliin sisältyvä ylikompensaatio , kriittinen suhtautuminen kompensaatiomarkkinaan sekä aidosti vaikuttavat hiilensidontahankkeet .

Päästölaskelmien tekeminen vaatii työtä, mutta on sen arvoista

Päästölaskennan ulottaminen tuotetasolle on tuonut mukanaan niin yllätyksiä kuin hyviä oppejakin. Muita yrityksiä ei löytynyt vertailukohdaksi, joten kaikki piti miettiä alusta saakka itse ja korjata suunnitelmia matkan varrella. Laskelmia tarkennetaan edelleen sitä mukaa, kun päästödataa saadaan lisää. Tarkempaa dataa Varusteleka pyrkii tulevaisuudessa keräämään esimerkiksi tehtaiden hyödyntämästä energiasta.

“Meidän tuotedata on järjestelmässä ollut hyvällä tasolla, mutta laskennan suorittamiseksi sitä on pitänyt rikastaa ja tarkistaa”, Rauhala sanoo. “Vaikka se teettikin lisätyötä, seurasi siitä myös positiivisia sivuhyötyjä, kun prosessin myötä tuotedata eheytyi.”

“Jos jollain yrityksellä ei ole lainkaan dataa käyttökelpoisessa muodossa, niin joutuu tekemään isoja ponnistuksia ja raakaa naputtelutyötä, jotta pääsee edes tekemään laskentaa. Siitä varmasti syntyy helposti pullonkaula, meillä onneksi järjestelmät taipuivat tähän hyvin”, Orava toteaa.

Päästöjen mittakaava tuli Varustelekalle osittain yllätyksenä. Tiettyjen raaka-aineiden ja maiden osalta oli tiedossa, että ne ovat päästöintensiivisiä, mutta päästöjen laajuus konkretisoitui laskennan myötä. “Nyt pystymme käymään läpi koko tuotevalikoiman ja tekemään analyysia siitä, mitkä päästöt eivät ole perusteltuja – onko tuotteen elinkaari esimerkiksi niin lyhyt, että tuotetta ei kannata jatkossa valmistaa. Esimerkiksi merinovillaisen tuotteen tuotannossa syntyy enemmän päästöjä moneen muuhun materiaaliin verrattuna, mutta toisaalta tuote vaatii asiakkaan käytössä vähemmän pesukertoja”, Orava pohtii.

“Tulevaisuudessa on mielenkiintoista nähdä, miten päästötietojen julkaiseminen tuotteista vaikuttaa markkinoihin. Päästölaskentaa voi tehdä monella eri tavalla, joten vertailukelpoisuus ei ole itsestäänselvyys, ja vaatii kuluttajilta paljon tietoa ja resursseja perehtyä asiaan. Me haluamme olla läpinäkyviä asiakkaiden suuntaan ja tarjota konkreettista tietoa tuotteiden ilmastovaikutuksista. Jää nähtäväksi, millainen vaikutus tällä on asiakkaiden ostopäätöksiin”, Orava summaa.


Kompensoi yrityksen hiilijalanjälki ? Tarjoamme ratkaisuita kaikenkokoisille yrityksille - tutustu palveluihin .

Lue lisää: Hiilijalanjälki alas – Compensaten tarjoama päästökompensaatio auttaa urheiluseura HIFK:ta saavuttamaan ilmastotavoitteita

More articles